Keletas patarimų besiruošiant online meditacijai

[spb_row parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ vertical_center=”true” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block icon=”graduation-cap” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Čia rasi keletą dažniausiai užduodamų klausimų ir patarimų, padėsiančių mėgautis online meditacija ir patirti iš jos didžiausią malonumą. Komentaruose gali užduoti savo klausimus, mielai į juos atsakysiu.

[/spb_text_block] [spb_column width=”2/3″ el_position=”first”] [spb_text_block title=”1. Kokios aparatūros man reikės?” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Visų pirma, reikės prietaiso, kuris gali prisijungti prie interneto, t.y., mobilaus telefono, kompiuterio, planšetinio kompiuterio ir pan. Programa veikia su bet kokiu prietaisu, svarbu, kad ten, kur esi, būtų padorus interneto ryšys. Tinka ir mobilusis internetas, tik įsitikink, kad esi „ryšio zonoje“.

Antra, reikės ausinių. Tinka bet kokios ausinės, su kuriomis tau bus patogu praleisti valandą. Jei anksčiau esi klausęsis muzikos per ausines iš to prietaiso, per kurį jungsiesi prie meditacijos, tai žinok, kad jos tinka. Jei to daręs nesi, įsitikink, kad ausinės tinka tam prietaisui: pvz, kai kurios ausinės, tinkančios kompiuteriui, netiks telefonui ir atvirkščiai.

[/spb_text_block] [/spb_column] [spb_column width=”1/3″ el_position=”last”] [spb_image image=”11850″ image_size=”full” frame=”noframe” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ fullwidth=”no” lightbox=”no” link_target=”_self” caption_pos=”below” width=”1/1″ el_position=”first last”] [/spb_column] [/spb_row] [spb_text_block title=”2. Įsitaisyk patogiai, bet ne per daug patogiai.” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Apsirenk patogiai, įsitikink, kad niekas nevaržo kvėpavimo, nespaudžia pilvo ar krūtinės. Galbūt norėsi apsiauti šiltas, jaukias kojines. Susirask vietą, kurioje galėsi patogiai atsigulti, tačiau bus geriau, jei tai nebus lova, kurioje kasnakt miegi. Patogi sofa, storas jogos, sporto ar turistinis kilimėlis, patiestas ant grindų, galbūt pripučiamas čiužinys – tai tik keletas idėjų, kurias gali panaudoti meditacijai.  Jei neturi kitų variantų, išskyrus savo mylimą lovą, pasistenk atsigulti kitaip, negu įprasta, nesigulk po antklode, po kuria miegi.

Susirask patogią pagalvę ir šiltą užklotą. Meditacijos metu gali kisti kūno temperatūra, todėl visada geriau užsikloti šilčiau ir esant reikalui nusikloti, negu sušalti.

Jei bet kada meditacijos metu pajausi, kad guli nepatogiai, nori pajudėti, pakeisti pozą, pasikasyti ar nusičiaudėti, daryk tai iš karto, kai tik kilo tokia mintis. Kuo ilgiau kentėsi nepatogumą, tuo labiau išsiblaškysi. Tuo tarpu greitai pašalinus nepatogumo priežastis, muzika, kurią girdi ausinėse ir meditacijos tekstas padės tau lengvai grįžti į gilias būsenas.

[/spb_text_block] [spb_text_block title=”3. Ką reikia daryti per meditaciją?” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Tiesą sakant, meditacija yra nieko neveikimo menas. Nereikia nieko daryti, nieko keisti ar tobulinti, nereikia netgi galvoti. Tiesiog atsipalaiduok ir leisk meditacijai vykti. Įsiklausyk į muziką, į Tave vedantį balsą ir leisk jam perimti galvojimo užduotį iš Tavęs. Sutelk dėmesį į tai, ką girdi. Gali būti, kad mintys apie darbus, planus ar kitus svarbius reikalus sugrįš meditacijos metu. Tai pastebėjęs, nedaryk nieko, tiesiog vėl įsiklausyk į muziką ir į balsą.

Jei žodis “meditacija” tau vis dar skamba egzotiškai (t.y., medituoti pradėjai neseniai), nereikalauk iš savęs dramatiškų pokyčių ar dangiškosios apvaizdos po pirmųjų kartų. Pradžioje užteks tik gilaus atsipalaidavimo. Labai tikėtina, kad meditacijos būseną pajausi tik akimirką, bet ir jos užtenka tam, kad prasidėtų galingi vidiniai procesai.

Jei medituoji jau seniai, daryk viską, kaip esi įpratęs, tik taip pat pridėk atsipalaidavimo ir pasitikėjimo elementą. Susitik erdvėje su kitais, medituojančiais kartu, ir palinkėk jiems visko, ko nori sau. Tebūnie šis procesas – tai ketinimų šiltnamis: tavo ketinimas paruošia dirvą kitų ketinimų augimui. O kitų ketinimų augimas laisto taviškį.

[/spb_text_block] [spb_column width=”2/3″ el_position=”first”] [spb_text_block title=”4. O jeigu aš užmigsiu?” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Viskas gerai. Yra žmonių, kurie į mano vedamas meditacijas ateina vien dėl to gilaus, saldaus, jėgas atstatančio poilsio, kuris vyksta, kai kūnas užminga ne iš nuovargio, o iš atsipalaidavimo. Net jeigu užmigsi meditacijos metu, nustebsi, kaip gerai jausiesi po to. Juk miegant tau klausos niekas neatjungia: net miegodamas tu vistiek girdėsi muzika, specialius dažnius, meditacijos tekstą ir pan.

Todėl nemanyk, kad praleidai meditaciją vien dėl to, kad dėl jos neįprastumo racionalusis protas nusprendė išsijungti. Viskas, kas vyko, nusėda ten, kur reikia, ir duos apie save žinoti tinkamiausiu laiku ir tinkamiausioje vietoje. Pasikliauk savo begaline vidine išmintimi, ji linki tau tik paties geriausio!

[/spb_text_block] [spb_text_block title=”5. Atsipalaidavimas ar sąmoningumas?” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Taip, meditacija – tai gilus poilsis kūnui ir protui. Tačiau šis procesas vadinasi meditacija (o ne atsipalaidavimo sesija) todėl, kad joje reikalingas tavo sąmoningumas.
Mano universalus receptas toks: 70 % atsipalaidavimo, 30% sąmoningumo.
Pradžiai pakaks tiesiog sutelkti dėmesį į tai, ką girdi ausinėse. Su laiku išmoksi valdyti dėmesį taip, kad galėtum pasinerti į tokias sąmonės gelmes, kuriose atsiveria neriboti išminties ir žinojimo klodai. Bet viskam savas laikas: žinok, kad kiekvienas iš meditacijos pasiima tai, ko būtent jam būtent tą akimirką labiausiai reikia. Kažkam galbūt reikia poilsio, kitam įkvėpimo, trečiam įžvalgų… Nereikalauk iš savęs ir meditacijos per daug, ir gausi tai, kas geriausia tau.

[/spb_text_block] [/spb_column] [spb_column width=”1/3″ el_position=”last”] [spb_blank_spacer height=”50px” responsive_vis=”hidden-xs_hidden-sm” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_image image=”11834″ image_size=”full” frame=”noframe” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ fullwidth=”no” lightbox=”no” link_target=”_self” caption_pos=”below” width=”1/1″ el_position=”first last”] [/spb_column] [spb_column width=”1/3″ el_position=”first”] [spb_blank_spacer height=”50px” responsive_vis=”hidden-xs_hidden-sm” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_image image=”11852″ image_size=”full” frame=”noframe” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ fullwidth=”no” lightbox=”no” link_target=”_self” caption_pos=”below” width=”1/1″ el_position=”first last”] [/spb_column] [spb_column width=”2/3″ el_position=”last”] [spb_text_block title=”6. Pasikliauk savo vaizduote” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Meditacija prasideda, kai atsipalaiduoja racionalusis protas. Todėl nesistenk meditacijai pritaikyti įprasto gyvenimo dėsnių. Viena iš pagrindinių meditacijos užduočių – plėsti suvokimą už kasdienybės ribų.

Meditacijoje įmanoma viskas, ką tik sukurs tavo vaizduotė. Meditacijoje tu gali matyti užsimerkęs, gali jausti spalvos skonį, gali skristi kaip drugys ar suprasti paukščių kalbą. Galbūt tavo medis žydi trijų spalvų žiedais vienu metu? O galbūt tavo danguje šviečia dvi saulės? Patikėk, tavo vidinis pasaulis neturi ribų! Tiesą sakant, didžiausia visų laikų iliuzija yra tai, kad žmogaus galimybės apskritai turi ribas. Todėl išlaisvink savo vaizduotę ir pamatysi, kaip ima plėstis tavo galimybių laukas.

[/spb_text_block] [/spb_column] [spb_text_block title=”7. Padovanok valandą TIK SAU.” animation=”none” animation_delay=”0″ padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Tai reiškia, informuok namiškius, kad valandą būsi nepasiekiamas, ir susitark dėl pagarbos tylai namuose. Įjunk skrydžio rėžimą telefone. Jei meditacijos klausaisi per mobilųjį prietaisą, žinok, kad daugelis modelių turi galimybę įjungti wifi skrydžio rėžime. Tokiu būdu nelauktas skambutis nepažadins tavęs pačioje netinkamiausioje vietoje.

Tai tik viena valanda. Per ją pasaulis nesugrius, o po jos tu galėsi padaryti daug daugiau, negu prieš ją. Ar vietoje jos. Bet kuriuo atveju, padovanok sau visą prabangią valandą. Tai tarsi masažas tavo sielai.

[/spb_text_block]
Palik atsiliepimą

Parašykite komentarą